Оцінка стану рослинності території Полтавської області за результатами космічної зйомки - Бубела, Андрій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – цифрові моделі рельєфу поверхні Землі. Мета роботи – вивчення методів математичного моделювання рельєфу Землі та аерокосмічних методів отримання інформації про рельєф. Метод дослідження – чисельні методи двовимірної інтерполяції даних. Предмет дослідження – рельєф території Полтавської області. При виконанні дипломної роботи ставились такі задачі: – ознайомитись з основними способами представлення рельєфу в геоінформаційних системах, а також методами обчислення цифрових моделей рельєфу; – проаналізувати аерокосмічні методи отримання даних про рельєф; – на основі цифрових даних радарного топографічного знімання для території Полтавської області побудовано тривимірну карту рельєфу, карту рельєфу із затіненням, карту ухилів та експозиції рельєфу, карту в ізолініях. В дипломній роботі охарактеризовано основні способи цифрового представлення рельєфу та методи інтерполяції; описано особливості використання даних лазерного зондування, радарного знімання та аерофотознімання для побудови цифрових моделей рельєфу; охарактеризовано основні можливості програмних пакетів ArcGIS та Surfer щодо візуалізації та аналізу цифрових моделей рельєфу; на прикладі Полтавської області за допомогою програмних пакетів ArcGIS та Surfer побудовано тривимірну карту рельєфу, карту з рельєфом із затіненням, карту ухилів та експозиції рельєфу, карту в ізолініях, профіль висот вздовж заданого розрізу.
Keywords: методи математичного моделювання; рельєф; аерокосмічні методи отримання даних; геоінформаційні системи; радарне топографічне знімання; цифрова модель рельєфу