Створення топографічних планів на основі дослідження сучасних методів проведення робіт - Шпиг, Альона Юріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес створення топографічних планів різних масштабів. Мета дослідження – в теоретичному і практичному аспекті сучасного геодезичного забезпечення при створенні топографічних планів. Метод дослідження – аналіз наукової і технічної інформації за літературними джерелами і нормативною документацією. Предмет дослідження – методи і технічна складова сучасного геодезичного забезпечення під час створення топографічних планів місцевості. Розглянуто та досліджено сучасні методи геодезичних робіт, необхідних для створення топографічних планів з практичним прикладом створення такого картографічного документа для Долинського газопереробного заводу Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» у масштабі 1:500. Комплексний алгоритм створення топографічних планів масштабу 1:500 інтегрує топографічні зйомки (насамперед, тахеометричну) різними наземними методами з використанням сучасних геодезичних приладів, об’єднанням навігаційної супутникової системи (GPS), а також електронних тахеометрів. Топографічні плани є основою для розроблення проектів населених пунктів, землеустрою, промислових підприємств, гідровузлів, метрополітенів та інших інженерних споруд. Незалежно від методу зйомок вони характеризуються точністю побудови, детальністю і повнотою зображення ситуації та рельєфу.
Keywords: топографічний план; сучасні методи геодезичних робіт; топографічна зйомка; геодезичні прилади; навігаційна супутникова система; електронні тахеометри