SCADA/HMI-технолгія керування теплообмінником - Шуєв, Віталій Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи: підвищити ефективність керування температури в теплообмінниках за рахунок розробки програмного додатку з використанням SCADA/HMI-технології Об'єкт розробки – процес розробки програмного додатку з використанням SCADA/HMI-технології регулювання рівня температури, що забезпечуе автоматизацiю процесу керування. Задачі роботи: провести аналіз принципів побудови, призначення та класифікації теплообмінників; провести аналіз закону розподілу середовищ усередині теплообмінників; визначити схему системи керування рівнем температури теплообмінників; розробити схема системи керування рівнем температури; розробити програмний додатку з використанням SCADA/HMI-технології. Засоби дослiдження - системний аналіз проблемної області, технологія створення програмних продуктів. У результаті роботи розроблено програмного додатку з використанням SCADA/HMI-технології. Основні функції системи: наявність регулятора, що відповідає за рівень температури в теплообміннику; наявність регулятора, який відповідає за рівень витрати гарячої води.
Keywords: автоматична система управління; теплообмінник; теплообмін; збурення; нейтральні об’єкти; зовнішня дія; демонстраційна модель