Міжнародна трудова міграція як визначний сучасний аспект розвитку національної економіки України - Нестеренко, Валентина Юріївна; Сідельнікова, Владислава Костянтинівна; Nesterenko, Valentyna; Sidelnikova, Vladyslava (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета. Визначення причин та наслідків активізації міжнародних трудових міграційних процесів в Україні. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є електронні інформаційні ресурси і матеріали періодичних видань. Результати. Говорячи про сучасний розвиток світової економіки, не можна не відзначити значне прискорення міжнародних міграційних процесів, все більша частина яких обумовлена саме трудовою міграцією. Дослідження сутності трудових міграційних процесів в Україні слід починати з виявлення причин такого переміщення працездатного населення. Всі причини можна умовно поділити на три групи: гуманітарні, соціальноекономічні, макроекономічні. До негативних наслідків міграції працездатного населення з території України можна віднести наступні: депопуляція населення України, обмеження можливостей для її відтворення.; зниження рівня людського капіталу в національній економіці України, особливо інтелектуального, наукового, високопрофесійного; залежність національної економіки від вливання коштів трудовими мігрантами; втрата кваліфікації працівниками, які займаються за кордоном менш кваліфікованою працею, ніж займалися в Україні; втрати бюджетних коштів на ідготовку кадрів, які не задіяні у своїй професійній діяльності в економіці України; втрата джерел наповнення коштами фондів соціального страхування зі збереженням здійснення мінімальних соціальних гарантій трудовим мігрантам в майбутньому; проблеми зворотної адаптації трудових мігрантів при поверненні додому; демографічні наслідки, тощо. До певних позитивних наслідків можна віднести наступні: зменшення рівня безробіття в середині країни; зростання рівня заробітних плат в окремих галузях та економіці країни в цілому; стабілізація валютного курсу гривні; підвищення рівня споживання домогосподарствами; зниження загального соціального напруження в країні; підвищення рівня соціального розвитку домогосподарств. Наукова новизна. Уточнено перелік причин активізації міжнародної трудової міграції та негативні і позитивні її наслідки для економіки України. Практична значущість. Запропоновані висновки можуть бути використані у державному та регіональному управлінні для формування ефективної системи управління міграційними процесами.
International labor migration as a significant modern aspect of the development of the national economy of Ukraine
Keywords: трудова міграція; відкрита економіка; національна економіка; причини міжнародної трудової міграції; наслідки міжнародної трудової міграції; labor migration; open economy; national economy; causes of international labor migration; consequences of international labor migration; 331.556.4; 10.30977/PPB.2226-8820.2022.29.56