Використання технології блокчейн у бізнес-операціях - Яворський, Денис Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес впровадження публічної блокчейн-системи з відкритим кодом. Мета роботи – полягає в розробці стандартизованого підходу до впровадження децентралізованої технології публічного блокчейну в компаніях, що працюють у харчовій промисловості, особливо в тих, що мають складні ланцюги поставок. У роботі проаналізовано оцінку альтернативи потенційно схильним до помилок приватним блокчейнам, які визнаються перешкодою для багатьох підприємств, що розглядають можливість впровадження блокчейн-систем. Основна увага зосереджена на впровадженні систем на публічних блокчейнах, які не лише забезпечують порівнянні функції, але й гарантують підвищений рівень безпеки та прозорості. Як приклад для оцінки ефективності підходу використовується тематичне дослідження компанії CP Foods. Запропоновано більш доступне рішення для компаній зі складними процесами ланцюга поставок, які прагнуть впровадити технологію блокчейн. Розроблено дорожню карту для сприяння інтеграції публічних блокчейн-платформ в управлінні ланцюгами поставок, спрямовану на заохочення впровадження безпечних та прозорих децентралізованих блокчейн-систем шляхом усунення перешкод, пов'язаних з приватними блокчейнами. Впроваджено публічну блокчейн-систему з відкритим кодом слугує комплексною дорожньою картою для інших компаній у галузі, які прагнуть оптимізувати свої бізнес-операції. Запропонована система використовує потенціал блокчейну Polygon, ретельно визначаючи всі елементи та фактори, що беруть участь в управлінні ланцюгом поставок та встановленні зв'язків між відповідними об'єктами та їхніми токенами й адресами.
Keywords: блокчейн; децентралізована технологія; публічні блокчейни; ланцюг поставок; блокчейн-система; децентралізація