Розвиток професійної компетентності магістра покращенням методики викладання стійкості колісних машин - Цапков, Владислав Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Удосконалення методики викладання дисципліни «Випробування колісних машин на поперечну стійкість» в контексті забезпечення показників стійкості положення колісних машин є важливим кроком до підготовки кваліфікованих фахівців, які здатні працювати за сучасними нормативними документами. Розроблено методику забезпечення показників стійкості положення колісних машин за критерієм яка дозволяє оцінити ефективність різних систем попередження аварійних ситуацій перекидання машини при роботе на ухилі. Встановлено, що прогнозування динамічної стійкості положення шарнірно-зчленованих колісних машин можливе при постійному контролі швидкості руху та положення в просторі їх секцій, а забезпечення – на основі своєчасного регулювання швидкості руху або застосування спеціальних пристроїв. Варіант використання електронних систем, які дозволяють знижувати швидкість руху залежно від динамічних параметрів машини у поперечній вертикальній площині є перспективним. Використання сучасних підходів у навчанні дисципліни «Випробування колісних машин на поперечну стійкість» допомагає сформувати навички, необхідні для успішної діяльності у сфері технічного обслуговування і ремонту машин. Отримані результати можуть бути використані для підвищення стійкостіколісних машин при проектуванні, виробництві та експлуатації.
Keywords: навчання; педагогічні технології; дидактичний проєкт; колісні машини; критерії; методика оцінки; ремонт; стійкість; технологія проектів навчання