Енергозберігаючі системи технологічних машин - Карпель, Михайло Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – гідросистема бульдозера. Мета роботи – підвищення ефективності землерийно - транспортних машин за рахунок установки керованої муфти в гідроакумулюючої системі. Метод дослідження – в роботі використані теоретичні та експериментальні данні. Проведено аналіз гідравлічних систем використовуваних на землерийно-транспортних машинах, проаналізовані режими їх роботи протягом робочого циклу машин. Розглянуто застосування енергозберігаючих та акумулюють систем на різних машинах. На підставі режим роботи гідроакумулюючої системи ЗТМ циклічної дії виявлені її недоліки. При поверненні енергії з гідроакумулюючої системи гидронасос продовжує працювати в холостому режимі, що тягне витрати енергії двигуна, а отже, витрата палива. Запропоновано модернізація існуючої гідроакумулюючої системи ЗТМ за рахунок використання керованої муфти зчеплення вала гідронасоса і вала первинного двигуна, що дозволяє відключати гидронасос при зарядженої гідроакумулюючої системі. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво гідравлічного приводу. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: гідросхема; гідроаккумулятор; енергія; бульдозер; безпека; продуктивність; економічна ефективність