Проектування системи робочого обладнання для одноківшового екскаватора з телескопічною стрілою - Коробкін, Іван Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – робоче обладнання телескопічного екскаватора. Мета роботи – розробка робочого обладнання екскаватора з телескопічною стрілою та рукояттю. Метод дослідження – аналіз роботи робочого обладнання екскаватора-планувальника. В роботі вирішено наступні завдання: визначення основних параметрів гідроприводу; визначення навантажень в робочому обладнанні проектованого РО; визначення основних параметрів робочого одладнання; розрахунок на міцність; охорона праці; розрахунок техніко-економічної ефективності проектованої машини; а також наведено техніко-економічне обґрунтування проектованого виробуння. У результаті виконаного дипломного проекту розроблена конструкція робочого обладнання гідравлічного екскаватора зі зміною довжиною стріли та змінним зусиллям копання. Представлена конструкція дозволяє збільшити параметри робочої зони екскаватора та відповідно його продуктивність, виконувати нові види робіт з відкопування та очистці меліоративних каналів, плануванні відкосів у дорожньому будівництві. Нове робоче обладнання забезпечує збільшення глибини копання на 1 м.
Keywords: робочий орган; стріла; рукоять; екскаватор; міцність; продуктивність