Транспортний засіб категорії М2. Розробка головної передачі та аналіз способів передачі крутного моменту - Щербина, Віталій Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – транспортний засіб категорії M2. Мета дипломної роботи полягає в розробці КТЗ та її головної передачі з аналізом способом передачі крутного моменту. У результаті виконання цієї роботи було проведено аналіз існуючих КТЗ. Проаналізовані дослідження з розробки головної передачі та методів передачі крутного моменту усі розробки можна розділити на три групи: 1) роботи, присвячені динаміці, розрахункам КТЗ, 2) роботи, присвячені розрахункам трансмісії, техніці безпеки, 3) роботи, присвячені теоріям передачі крутного моменту. Наведено аналіз динаміки КТЗ із шинами наднизького тиску та зроблено висновок про необхідну міру демпфування. Розраховано оптимальний показник русі КТЗ показав, що сукупністю дорожніх умов у всьому діапазоні можливих швидкостей становить 225 км/год. Проведений пошук показав, що способи передачі крутного моменту на даний момент є класична передача, а саме схема – двигун , зчеплення, коробка передач, карданна передача, головний міст, найбільш прогресивною на зараз є створення крутного моменту електродвигуном одразу на ведучих колесах.
Keywords: колісний транспортний засіб; система підресорювання; автобус; пасажири; головний міст