Оцінка економічної ефективності логістиних рішень сучасного підприємства - Іванова, О. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
У статті розглянуті питання економічної ефективності логістичних рішень, підходи до оцінки ефективності прийняття логістичних рішень в системі управління підприємством, проведено аналіз сучасних підходів до даної проблеми. Предметом дослідження є оцінка ефективності прийняття управлінських рішень в системі логістики. Мета роботи - дослідження підходів до оцінки економічної ефективності логістичних рішень і розробка рекомендацій щодо вдосконалення методики оцінки ефективності логістичних рішень сучасного підприємства. В якості основного методологічного принципу при визначенні економічної ефективності логістичних рішень обраний принцип системного підходу, реалізація якого передбачає оцінку економічного ефекту від логістичної діяльності для всіх учасників логістичної угоди на шляху руху матеріалопотоку. Доведена необхідність визначення економічної ефективності логістичних рішень на підприємстві в ході прийняття управлінських рішень у системі логістики на основі методики оцінки ефективності інвестиційних проектів сучасних підприємств, яка може бути використана в будь-якій сфері бізнесу. Запропоновано в якості показників ефективності логістичних рішень використовувати критеріальні показники ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності: дисконтований грошовий потік, чистий грошовий по- 71 тік або їх приріст у результаті впровадження логістичних рішень. Простежено вплив факторів на складові чистого грошового потоку внаслідок впровадження управлінських рішень у системі логістики. Зроблено висновок про доцільність систематизації критеріїв оцінки ефективності логістичних рішень в залежності від повноти інформації, що мається.
Keywords: логістичні рішення; ефективність; критерії; показники; логістична система; оцінка; системний підхід; 658. 785