Удосконалення методики розрахунку конструкції тягово-гальмівного роликового стенда - Кулаков, Данила Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процеси діагностування гальмівних і тягових властивостей автомобілів методом стендових випробувань. Предмет дослідження – силова взаємодія автомобіля при проведенні динамічних випробувань на роликових стендах. Мета дослідження – провести аналіз силової взаємодії автомобіля з роликовим стендом і на його підставі запропонувати найбільш раціональну схему стенда, що забезпечує виконання вимог по зчепленню і стійкості. У роботі приведена класифікація існуючих конструкцій стендів для гальмівних і тягових випробувань. Проведено аналіз сил, що діють у системі “ролик-колесо” при гальмівних і тягових випробуваннях автомобілів на роликових стендах; обрані оптимальні параметри стендів, які скориговані з урахуванням геометричних характеристик легкових і малотоннажних автомобілів, також зроблений розрахунок геометричних розмірів робочих роликів стенда. Отримані значення геометричних розмірів ролика і маховика можуть бути використані при проектуванні комбінованого стенда для пересувної станції діагностики легкових автомобілів.
Keywords: автомобіль; момент інерції; реакція; тяговий стенд; гальмівний стенд; інерційна маса; маховик; ролики; колесо