Сучасний технічний стан магістральних трубопроводів та аналіз екологічної безпеки під час транспортування ними енергетичних носіїв - Богатов, Олег Ігорович; Супонєв, Володимир Миколайович; Рагулін, Віталій Миколайович; Ярижко, Олександр Володимирович; Мусійко, Володимир Данилович; Bogatov, Oleg; Suponev, Vladimir; Ragulin, Vitaliy; Yaryzhko, Aleksandr; Musiiko, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У статті наведено аналіз технічного стану магістральних трубопроводів та запропоновано ефективні способи його покращення. Розроблено методику та шкалу аналізу екологічної безпеки під час транспортування ними енергоносіїв, що може допомогти у виявленні відповідних тенденцій зі змінення екологічного стану в процесі паспортизації обʼєктів будівництва, аналізу їхньої екологічної безпеки та доцільності подальшої експлуатації. Універсальна інженерно-екологічна шкала стану природно-технічної геосистеми визначається такими показниками, як рівень технічного впливу, обсяг часу, який відведено на відновлення стану навколишнього середовища. На основі проведеного аналізу та створеної методики автори дійшли висновків щодо необхідності прискорення темпу здійснення робіт з реконструкції магістральних нафто- та газових систем. Визначено, що значна частина цього процесу повʼязана з великою кількістю земляних робіт. Для їх ефективного проведення рекомендовано використовувати розроблений механізований комплекс для безперервного та безпідʼємного ремонту лінійної частини магістральних трубопроводів.
Current technical condition of main pipelines and assessment of environmental safety during transportation of energy carriers through them
Keywords: магістральні трубопроводи; газопроводи; нафтопроводи; земляні роботи; реконструкція трубопроводів; техногенні катастрофи; надійність постачання енергоносіїв; екологічна безпека; навколишнє середовище; механізовані комплекси; main pipelines; gas pipelines; oil pipelines; earthworks; reconstruction of pipelines; manmade disasters; reliability of energy supply; environmental safety; environment; mechanized complexes; 621.6:624.132; 357:504.05; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.99.0.151