Підвищення техніко-економічних показників дизеля Cursor 8,7 IVECO застосуванням турбокомпресора компанії Garret Corp. та промохолодження - Федорченко, Микола Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єктом дослідження є робочий процес дизеля Сursor 8,7, форсованого газотурбіннім наддувом і повітряно-повітряним охолоджувачем наддувочного повітря, який встановлюється на колісний транспортний засіб категорії N3. Мета роботи полягає в підвищенні техніко-економічних показників робочого процесу форсованого дизеля Сursor 8,7 за рахунок раціонального вибору конструктивних і режимних параметрів турбокомпресора та повітро-повітряного охолоджувача наддувочного повітря, для підвищення щільності заряду та зменшення тепло-напруження деталей ЦПГ. Методи дослідження. Робота виконана за рахунок огляду патентних і літературних джерел, методами теоретичних і експериментальних досліджень. В роботі автором розглядається використання перспективної паливної апаратури іноземного виробництва компанії Bosch (Німеччина), для здійснення розподіленого впорскування палива у циліндри дизеля Cursor 8.7 (Італія) та одночасно задіяти турбокомпресор компанії Garret Coop. (США) з надвисоким ступенем наддуву у равлику компресорної частини ТКР і повітряно-повітряний охолодник наддувочного повітря, яке надходить у циліндри ДВЗ, та застосувати форсований турбодизель на колісному транспортному засобі категорії N3, на вітчизняному магістральному тягачі. Предметом дослідження є вплив надвисокого ступеню наддуву в компресорній частині ТКР, коефіцієнту надлишку повітря, промохолодження стиснутого повітря після компресора на екологічні і техніко-економічні показники та тепло-напруженість деталей «жарового» пояса деталей циліндропоршневої групи високо-форсованого дизеля.
Keywords: техніко-економічні показники двз; промохолодження; наддування; дослідження; економічне обґрунтування