Розробка та проектування плужно-ножового обладнання для прокладання трубопроводів у відкриту траншею на базі бульдозера KOMATSU D-355 - Анненков, Андрій Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
У дипломному проекті розглядаються питання підвищення ефективності прокладання лінійно-протяжних розподільних трубопроводів з стальної труби 219 мм шляхом використання безтраншейного методу прокладання трубопроводів плужно-ножовим робочим органом. Проведено аналіз інформаційних джерел з технологіями прокладання трубопроводів. Розраховані параметри і розроблено конструкцію лужно-ножового трубозаглиблювача на базі бульдозера KOMATSU D-355. Проведені техніко-економічні розрахунки та розглянуті питання з охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях.
Keywords: трубопровід; траншея; засоби механізації; метод протягування; ножовий робочий орган; кротователь з цанговим захватом; міцність