Розробка технології довговічних дорожніх бетонів на рециклованих заповнювачах - Шпеньович, Вікторія (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто застосування різних відходів будівельного бою як наповнювачів для цементного бетону. Показано, що у світі переважно використовували відходи бою як великий заповнювач. Показана можливість ефективного застосування дрібних фракцій рециклованої керамічної цегли як компонент змішаного піску для розчинів та бетонів. Проведено експериментальні дослідження рухомості розчинів, міцності та водопоглинання матеріалів на змішаному піску и встановлено, що застосування змішаного піску, що складається з природного кварцового піску і штучного піску з рециклованого цегляного бою, дозволяє підвищити фізико-механічні властивості розчинів і бетонів. Розроблено технології виготовлення штучного піску з бою керамічної цегли та отримання бетонних сумішей на їх основі. У роботі вирішено питання охорони праці, охорони навколишнього середовища і контролю якості, та надано оцінку економічної ефективності.
Keywords: відході будівельного бою; керамічна цегла; цементній бетон; суперпластифікатор; міцність; штучний пісок; розплив конусу; водопоглинання