Визначення критичної глибини напівблокованого руйнування ґрунту прямолінійним різцем - Кравець, Святослав Володимирович; Супонєв, Володимир Миколайович; Форсюк, Сергій Леонідович; Kravets, Sviatoslav Volodymyrovych; Suponiev, Volodymyr Mykolaiovych; Forsiuk, Serhii Leonidovych (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розглянуто методику визначення критичної глибини руйнування ґрунту для умов напівблокованого та напівблокованого асиметричного різання (з підпірною стінкою з одного боку різця). Здійснені в роботі розрахунки демонструють, що в разі зменшення кута різання ножа від 50° до 20° відносна глибина сколювання збільшується. Для ґрунтів з близькими фізико-механічними властивостями, але з різною вологістю з її збільшенням відносна глибина зменшується. Така залежність є визначальною і для збільшення коефіцієнтів зчеплення ґрунту. За незмінних параметрів ножа (αр = 30°) відносна глибина зсуву для різних ґрунтів змінюється у верхньому ярусі в таких межах: для напівблокованого різання – від 4,73 до 7,32, для напівблокованого асиметричного – від 5,77 до 10,69. Таким чином, геометричні параметри ЗРО більше впливають на відносну глибину зсуву, ніж фізико-механічні параметри ґрунтів. Запропонована методика дозволяє під час проектування нової землерийної техніки підвищити її енергоефективність завдяки впровадженню критичноглибинного напівблокованого різання ґрунтів.
Determination of the critical depth of semiblocked soil destruction with a straight cutter
Keywords: енергоємність руйнування ґрунту; критичноглибинне різання ґрунтів; напівблоковане різання; напівблоковане асиметричне різання; energy intensity of soil destruction; critical depth cutting of soils; semi-blocked cutting; semi-blocked asymmetric cutting; 624.132.3; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.1.60