Транспортний засіб категорії N3. Розробка головної передачі та аналіз конструкцій модуляторів тиску до АВС - Крамар, Юрій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – транспортний засіб категорії N3. Мета проекту – розробка головної передачі транспортного засобу категорії N3, та аналіз конструкцій модуляторів тиску до АБС. Метод дослідження – аналіз існуючих аналогів. Розроблено головну передачу транспортного засобу категорії N3, яка дає змогу спроектувати задній міст вантажного автомобіля, що в свою чергу відображено в складальному кресленику. Також розроблено робочі кресленики елементів головної передачі. Окремо розроблено технологічний процес виготовлення деталі який представлено у відповідному розділі пояснювальної записки. Аналіз модуляторів АБС представлено в повній мірі, що дає змогу оцінити на якому етапі розвитку знаходяться українські розробки у порівнянні з зарубіжними аналогами. Також приведений приклад типової схеми використання модуляторів тиску в конструкції системи АБС вантажного автомобіля. У зарубіжних виробників систем АБС більше і велика варіаційність дозволяє зібрати різні види схем за потреби під певну конструкції вантажного автомобіля чи іншого виду транспорту. Результати можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових транспортних засобів.
Keywords: вантажний автомобіль; ведучий міст; головна передача; диференціал; абс; модулятор; гальмівна система