Твердомiр - Мощенок, Василь Iванович; Костiна, Людмила Леонiдiвна; Чигрин, Анатолiй Олександрович; Лалазарова, Наталiя Олексiївна; Атаманюк, Володимир Григорович; Тарабанова, Валентина Павлiвна; Демченко, Сергiй Володимирович (My University, 2012)
Твердомір з ударним навантаженням, що складається з підставки, на якій закріплена стійка; індентора, що закріплений на ударнику; ударного пристосування (ударника); механізму підйому-опускання (рукоятка з кулачком); вантажу, жорстко закріпленого на ударнику, який відрізняється тим, що при вимірюванні твердості глибина проникнення індентора визначається за допомогою індикатора годинникового типу, що закріплений на ударнику; наявність рукоятки з сегментним вирізом дозволяє, окрім ударного, здійснювати також поступове (статичне) навантаження, а безпосереднє вимірювання глибини відбитку під час навантаження за допомогою індентора дозволяє визначати поверхневу та об'ємну твердість.
Keywords: матерiалознавство