Конвертація дизеля 4ДТН у «чисто» газовий двигун, для роботи на зрідженому газі - Гужва, Сергій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Робота пов’язана з конвертацією дизеля 4ДТН у газовий двигун для роботи на зрідженому газі з одночасним застосуванням на сучасному двигуні паливної газової апаратури 5-го покоління, що здійснюється на базі електронної системи керування. Об'єктом дослідження: є дизельний з надуванням двигун 4ДТН, конвертований у газовий двигун 4ЧГ 8,8/8,2, котрий розроблений для застосовування на автотракторному мобільному енергетичному засобі (МЕЗ). Метою роботи: є конвертація дизеля 4ДТН у газовий двигун для роботи на зрідженому газі та підвищення ефективності експлуатації МЕЗ. В роботі: - наведені технічні характеристики та зроблений опис особливостей конструкції дизеля 4ДТН; - зроблений огляд літературних джерел по газовим двигунам, обладнаних системи живлення 5 –го покоління; - описані особливості конструкції та принцип дії систем живлення впорскування палива в рідинній фазі газовими форсунками у впускний тракт ДВЗ; - приведений термодинамічний аналіз процесу впорскування зрідженого газу форсункою у впускний тракт ДВЗ; - наведені експериментальні дослідження екологічних параметрів газового ДВЗ на випробувальному стенді; - обґрунтовані можливості отримання економічного ефекту.
Keywords: модернізований газовий двигун; система живлення; розрахункове дослідження; техніко-економічні показники