Розробка багатоковшового екскаватора-дреноукладача - Довгенко, Олександр Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вирішенню актуального питання підвищення ефективності землерийної техніки шляхом удосконалення конструкції багатоковшового екскаватора-дреноукладача. Ця машина використовується у будівельних роботах, тому важливим є покращення її функціональності та адаптація до сучасних вимог експлуатації. У роботі розглянуто можливості модернізації екскаватора шляхом удосконалення робочого обладнання, оптимізації силової передачі та підвищення надійності гідравлічної системи. Проведено інженерні розрахунки навантажень, геометричних параметрів та основних механізмів, що дало змогу обґрунтувати вибір необхідного гідравлічного та силового обладнання. Також у кваліфікаційній роботі розроблено комплекс заходів з охорони праці та забезпечення безпеки під час експлуатації машини, з урахуванням можливих надзвичайних ситуацій. Оцінено економічну ефективність застосування оновленої моделі екскаватора дреноукладача у виробничих умовах.
Keywords: екскаватор; опір копанню; ківш; гідравлічне обладнання; гусениця; дреноукладач