Електрохімічна модифікація поверхні будівельних матеріалів покриттями на основі потрійних сплавів Co-Mo-W - Гапон, Ю. К.; Hapon, Yuliana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі досліджено електрохімічне осадження покриттів потрійним сплавом Co–Mo–W з амонійно-цитратного електроліту та визначено рівень впливу модифікації вугле-цевими наночастинками на їхню структуру та властивості. Доведено: якщо склад покриттів Co становить 67,7–78,9 %, Mo – 7,9–17,9 %, W – 12,7–16,2 %, формуються рівномірні дрібно-кристалічні шари з високою адгезією до основи. Підтверджено, що додавання 0,1–0,2 г/дм³ ВНЧ змінює морфологію поверхні: зменшується пористість, формуються сферичні наноструктури, що забезпечує більш щільне упакування зерен. Модифіковані покриття визначаються підвищенням мікротвердості до 950–1100 МПа та покращеною корозійною стійкістю, про що свідчить зменшення густини корозійного струму, як порівняти з немодифікованими зразками. Електроліт із додаванням ВНЧ зберігав стабільність протягом усього процесу електролізу та забезпечував високий вихід за струмом (62–86 %). Результати свідчать про ефективність електрохімічної модифікації поверхні будівельних матеріалів покриттями Co–Mo–W і демонструють перспективність застосування таких композиційних шарів для підвищення корозійної та механічної стійкості металевих елементів будівельних конструкцій.
Electrochemical modification of building material surfaces with coatings based on ternary Co-Mo-W alloys
Keywords: електроосадження; функціональні властивості; корозійна стійкість; морфоло-гія наноструктур; мікротвердість; покриття Co-Mo-W; амонійно-цитратний електроліт; вуглецеві наночастинки; electrodeposition; Co-Mo-W coatings; carbon nanoparticles; morphology; corrosion resis-tance; microhardness; ammonium citrate electrolyte; surface modification; 621.357; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.9