Сталий розвиток: економічні підходи до розвитку університетів - Дармофал, Елеонора Анатоліївна; Darmofal, Eleonora (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
Економічна нестабільність, зростаюча конкуренція на ринку освітніх послуг, цифровізація та вимоги до екологічної відповідальності змушують заклади вищої освіти переглядати підходи до управління ресурсами та стратегічного планування. Концепція сталого розвитку дозволяє поєднати фінансову ефективність, соціальну місію та екологічну безпеку, що робить її ключовим орієнтиром для сучасних університетів. Автор викреслює актуальність сталого розвитку закладів вищої освіти (ЗВО) у контексті сучасних глобальних викликів. Мета – виявити ключові економічні трансформаційні аспекти сталого розвитку закладів вищої освіти (ЗВО) для формування концепції, яка може слугувати орієнтиром для університетських лідерів та академічних спільнот у контексті сталого розвитку. У сучасних умовах глобалізації та постійних соціально-економічних змін університети стикаються з необхідністю адаптації до нових викликів.
Sustainable development: economic approaches to university development
Keywords: сталий розвиток; університет; економічна стратегія; фінансова стабільність; соціальна відповідальність; екологічна ефективність; інновації; sustainable development; university; economic strategy; financial stability; social responsibility; environmental efficiency; innovation; 10.37772/978-617-7806-65-2