Транспортний засіб категорії М1. Розробка зчеплення та вибір літніх шин і тиску в них повітря - Циганкова, Катерина Валеріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – елемент трансмісії, зчеплення транспортного засобу категорії М1. Мета проекту – розробка зчеплення та вибір літніх шин і тиску в них повітря. Метод дослідження – аналітичний з використанням наукових підходів і класичних теорій. Зчеплення — це елемент трансмісії, що з'єднує двигун із всією трансмісією та дає змогу тимчасово роз'єднувати їх під час перемикання передач, гальмування і зупинки. Основа роботи зчеплення — це фрикційна взаємодія дисків, що знаходяться на обох валах і може розглядатися як один з видів фрикційних муфт. На сучасних легкових автомобілях встановлюється однодискове, дводискове або багатодискове зчеплення з однією центральною діафрагмовою пружиною. Радіально розміщені пелюстки пружини є відтискними важелями та пружними елементами. Результати кваліфікаційної роботи бакалавра можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні елементів трансмісії для нових автомобілів.
Keywords: діафрагмова пружина; ведений диск; фрикційна накладка; гідравлічний привід; витискний підшипник зчеплення; характерискика накладок; даслідження зчеплення; трансмісія; літні шини; будова шини