Дослідження енергоспоживання електромобілів та автономних систем живлення в транспортній інфраструктурі. Частина 1. Визначення ефективності фотоелектричних панелей на даху електромобілів для підвищення дальності пробігу - Рябчіков, Данило Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження: підвищення ефективності, екологічності та дальності пробігу електричних транспортних засобів за рахунок використання фотоелектричних панелей на даху електромобілів. Об’єкт роботи: процес визначення ефективності фотоелектричних панелей на даху електромобілів для підвищення дальності пробігу. Предмет дослідження: фотоелектрична панель на даху електромобіля. Дипломна робота присвячена комплексному дослідженню основних аспектів, що впливають на ефективність роботи сонячних панелей, їхню взаємодію з акумуляторною системою електромобіля та реальні перспективи їх застосування в умовах клімату України. Зокрема, розглянуто теоретичні та практичні основи використання фотоелектричних панелей в електромобілях, проведено моделювання генерації сонячної енергії в кліматичних умовах Харкова та України, проведена оцінка рентабельності проекту. Проведено дослідження внутрішнього зарядного пристрою електромобілів із використанням фотоелектричної панелі, розглянуто структура та принцип дії перетворювачів та конструкція контролерів. Отримані результати дозволять оцінити реальний потенціал фотоелектричних панелей для збільшення автономності електромобілів, що може стати важливим фактором у розвитку технологій використання відновлюваних джерел енергії у транспортній сфері.
Keywords: акумуляторна батарея; дальність пробігу; електромобіль; енергія; енергоємність; моделювання; потужність; фотоелектрична панель