Проектування мостового крана КМ-50 - Андріянов, Дмитро Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі розглядається проектування мостового крана КМ-50. Проаналізовано конструктивні особливості мостових кранів і умови їх експлуатації. На базовому крані були встановлені циліндричні ходові колеса. Для зменшення зносу реборд ми встановлюємо на проектованому крані ходові колеса з конічним профілем, що дає значну економію на вартості ремонтів. На підставі цієї модернізації ми заощаджуємо на електроенергії (3.5квт), масі (480 кг) і в габаритних розмірах. Також швидкість пересування крана збільшилася до 90 м/хв, що істотно зменшує робочий цикл крана. В розділі з економіки було проведено розрахунок капітальних і експлуатаційних витрат для виготовлення і експлуатації мостового крана. Запроваджена модернізація дала змогу отримати економічний ефект в розмірі 340311грн. Розроблено заходи з охорони праці при роботі мостового крана в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: мостовий; кран; колесо; пересування