Проєктування гідроманіпулятора вантажопідйомністю 2,2т на базі автомобільного шасі - Ковтун, Олег Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
5 Об’єктом дослідження є гідроманіпулятор автокрану. Мета роботи - проєктування гідроманіпулятора базі автомобільного шасі. Встановлено, що підключивши гідросистему маніпулятора до гідросистеми базової машини, можна отримати стріловидний кран з необхідними геометричними і силовими параметрами. Відмінністю роботи є компактність стріловидної системи, простота установки і монтажу дозволяє створити крани-маніпулятори як в стаціонарного виконання, так і пересувні на базі автомобілів, тракторів і навантажувачів. Маніпулятори оснащують підвісками крюків, захватними механізмами грейферів або кліщових або спеціальною системою, що дозволяє піднімати хлисти або дерева, використовуючи упор в секції стріли.
Keywords: гідроманіпулятор; автокран; базова машина; стійкість