Облік і аудит дебіторської заборгованості підприємства - Мамедова, Лейла Рашидівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Предмет дослідження – система обліку та аудиту дебіторської заборгованості підприємства. Об'єкт дослідження – процес бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості товариства з обмеженою відповідальністю «Харківбудсервіс». Мета роботи – наукове обґрунтування теоретичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення організаційно-методичного забезпечення обліку та аудиту дебіторської заборгованості підприємства Методи дослідження – було використано загальнонаукові та методичні прийоми дослідження економічних та суспільних процесів, методи логічного та історичного, індукції, розрахунково-аналітичні прийоми, застосовано методи порівняння, використано середні величини, прийоми графічного та табличного відображення даних, аналізу бухгалтерських рахунків, економіко-математичні методи аналізу господарської діяльності, узагальнення та реалізації результатів та інші методичні прийоми. Базою для дослідження є ТОВ «Харківбудсервіс», на якому є всі можливості для проведення дослідження. Наукова новизна полягає у систематизації та уточненні теоретичних положень та розробці рекомендацій спрямованих на удосконалення методики обліку, аналізу і аудиту розрахунків підприємства з дебіторами. Основні результати дослідження спрямовані на вдосконалення методики і практики системи обліку, аудиту та аналізу дебіторської заборгованості, а також на підвищення достовірності, оперативності та аналітичності обліку заборгованості, дають змогу повніше використовувати резерви підприємства.
Keywords: облік; аналіз; дебіторська заборгованість; дебітори; поточна дебіторська заборгованість; підприємство; довгострокова дебіторська заборгованість